Site icon Biztonságosan a Neten!

AZ NKI TÁJÉKOZTATÓJA AZ ÚJ KORONAVÍRUS TÉMÁJÚ KIBERFENYEGETÉSEKRŐL

COVID-19 kibertámadások tájékoztatása

A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet különféle támadási módszerekkel próbálják kihasználni. Olyan, az emberek fokozott érdeklődésre épített megtévesztő technikákat alkalmaznak, amelyek a közeljövőben is megfelelő alapot jelenthetnek számukra a pandémiát felhasználó támadásaik során.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet nemzetközi partnereivel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri a globális kibertérben zajló, új koronavírussal összefüggő online támadásokat és fenyegetési trendeket. A megelőző intézkedések ezen időszak során is kiemelt fontossággal bírnak.

  1. Megtévesztő levelek, álhírek, közösségimédia-üzenetek

Február óta folyamatos az álhíreket (fake news) és káros programokat terjesztő adathalász (phishing) kampányok jelenléte. Ezek sok esetben nemzetközi szervezetek (pl. a WHO, egy-egy ország egészségügyi minisztériuma) nevében íródott levelek, amik érzékeny személyes adatok megszerzésére készített káros programokat terjesztenek. Ugyanakkor a csalók – a pánikhelyzetet, és az emberek kíváncsiságát kihasználva – már célzott adathalász módszerekkel is igyekeznek rávenni az áldozatot pénzátutalások indításáraszenzitív ─ például banki ─ adatok megadására. A nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi intézmények, kormányzati szervek nem küldenek a fentiekhez hasonló információkat e-mailen keresztül, nem kérnek be érzékeny adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

Az NBSZ NKI javaslatai szerint a felhasználók:

  1. Az új koronavírussal kapcsolatos, COVID-19 témájú mobil alkalmazások és weboldalak

Nagy számban jelennek meg olyan alkalmazások, amelyek látszólag az új koronavírussal kapcsolatos fontos információk közlésével kecsegtetnek, azonban valójában káros tartalmúak. Ilyen applikáció – többek között a leggyakrabban előforduló – androidos „COVID 19 Tracker”, amely igazából a CovidLock elnevezésű zsarolóvírust telepíti a gyanútlan felhasználó eszközére.

Az NBSZ NKI javaslatai szerint a felhasználók:

  1. Távmunka, otthoni munkavégzés (home office) kockázatai

A távmunka jelen helyzetben sok munkáltató számára biztosíthat megoldást az üzletfolytonosság fenntartása érdekében, azonban a kiberbiztonsági szempontokról, a biztonságtudatos magatartásról az ilyen munkavégzés során sem szabad megfeledkezi. A szervezet távoli munkavégzésre történő átalakítása ugyanis sérülékennyé teheti a munkahelyi infrastruktúrát, ezért kiemelten fontos a megszokott IT biztonsági alapelvek megtartása az otthonról végzett munka bevezetése után is.

Az NBSZ NKI weboldalán egy részletes ajánlásgyűjtemény érhető el azon szervezetek számára, amelyek a jelenlegi helyzetben akarnak azonnali megoldást találni a home office kérdéskörére. Az otthoni környezet biztonságos átalakításához további hasznos információk érhetők el a SANS Intézet ingyenes webes képzésén is.

Az új koronavírus témájú kiberfenyegetésekről az NBSZ NKI folyamatosan hiteles információkat, tippeket és tanácsokat szolgáltat honlapján és Facebook oldalán.

Amennyiben a járvánnyal összefüggésben online támadást, csalást tapasztal, kérjük, haladéktalanul jelentse be az NBSZ NKI weboldalán elérhető ún. „Incidensbejelentő űrlapon”, vagy e-mail üzenetben a csirt@nki.gov.hu címen!

A tájékoztató letöltése pdf formátumban: COVID-19 tájékoztató

FORRÁS: NKI
(https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/tajekoztatas/az-nki-tajekoztatoja-az-uj-koronavirus-temaju-kiberfenyegetesekrol/)

Exit mobile version