Site icon Biztonságosan a Neten!

Mi a számítógépes vírus, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Alert message of virus detected.

Mi a számítógépes vírus?

Olyan program, amelynek rendelkezik a következő három tulajdonsággal:

Vírusjelenségek

Egy számítógépes programot csak abban az esetben tekinthetünk vírusnak, ha mind a három kritériumot teljesíti. Amennyiben nem teljesíti az összes feltételt, vírus-rokon programnak nevezzük.

Vírustípusok

Vírus-rokon programok

Honnan jönnek, kik írnak vírusokat?

Védekezés ellenük

A vírusirtók és a vírusfigyelők, ha vírust találnak, a lehetőségek szerint azt megölik, vagy törlik a vírusos állományt vagy a frissebb verziók elkészítéséig karanténba helyezik a vírusos állományt.

Fontos, hogy a vírusirtókat illetve vírusfigyelőket gépünkön folyamatosan frissítsük, hogy az újabb károkozók ellen is hatásosak legyenek.

Természetesen ennél jóval több kártékony program van jelen életünkben – nem csak az interneten, mint például zsaroló programok (ransomware), kémprogramok (spyware), kérelten reklámprogramok (adware), kéretlen levél és levlista írók (spammer), adathalászatra szolgáló megtévesztő támadások (phishing attack), hoax-ok (lánclevél), és ezeken belül is többféle módot/fajt különböztetünk meg (csak egy példa a kémprogramoknál: keylogger, amely a billentyűzet leütéseinket figyeli és rögzíti). Egy fél élet is kevés lenne mindent felsorolni és mindenről egy kicsit írni. A lényeg, hogy a legjobb védekezés a megelőzés, a tudatosság, az odafigyelés és a mindig naprakész programok, szoftverek.

Kérdezz bátran, ha valamiről bővebb információt szeretnél.

Exit mobile version