Site icon Biztonságosan a Neten!

Segíteni akarsz? Tedd, de csak óvatosan

Korábban részleteztük, hogyan hatnak érzelmeinkre a kiberbűnözők, most elemezzük ki egy kicsit a jótékonysági és katasztrófahelyzeteket kihasználó csalásokat.

Akkor hibázunk a leggyakrabban, ha sürgetnek. Ezt a csalók is jól tudják.
Mi más adná a legjobb apropót a sürgetésre, mint valamilyen vészhelyzet? Ez az oka annak, hogy a kiberbűnözők kifejezetten örülnek a globális hatású, tragikus eseményeknek. De ha tudjuk, hogyan azonosítsuk az ilyen jellegű csalásokat és tudatosak vagyunk, nem érhet meglepetés!

Legyünk gyanakvóak mindig! Akkor se bízzunk meg egy e-mailben, ami kétségbeesetten gyűjt adományt, ha az egy általunk jól ismert szervezettől érkezik!
Ne bízzunk meg olyan telefonhívásban, ami arra próbál rávenni bennünket, hogy adományozzunk! Akkor sem, ha a hívó azt állítja, hogy egy közhasznú szervezettől, például egy élelmiszerbanktól telefonál!

A jótékonysági csalások leggyakoribb jellemzői:
Valamilyen bankon kívüli pénzutalásra kérnek bennünket, mint például kriptovaluta, Western Union, vagy ajándékkártya.
A telefonhívások során a kiberbűnözők megváltoztathatják a hívóazonosítót, hogy azt gondoljuk az egy helyi hívás, vagy, hogy egy ismert szervezettől keresnek minket. A kijelzett telefonszámban manapság már nem lehet megbízni.
Létező neveket és logókat is használhatnak, hogy valódi adománygyűjtőnek tűnjenek, ezért jobban tesszük, ha adakozás előtt egy kis kutatást végzünk.
Ne tekintsük valódinak a közösségi finanszírozású oldalakon (mint például a GofundMe), vagy a közösségi média oldalakon (mint például a TikTok) érkező segélykéréseket, különösen, ha azok egy katasztrófahelyzet idején tűnnek fel.
A csalók esetenként azzal a trükkel is próbálkoznak, hogy először olyan adomány miatt hálálkodnak, amit állítólag a múltban küldtünk nekik, miközben valójában nem is tettünk ilyet.
Soha ne adjunk ki személyes vagy pénzügyi adatot válaszul egy megkeresésre!

Kövess minket továbbra is! Következő posztunkból megtudhatod, hogyan adakozz biztonságosan.

A pénzügyi csalásokról tudj meg még többet a KiberPajzs weboldalán
#nki#KiberPajzs#légyóvatos

FORRÁS: NBSZ NKI facebook oldal

Exit mobile version