Site icon Biztonságosan a Neten!

TÁJÉKOZTATÁS AZ SMS ÚTJÁN TERJEDŐ ADATHALÁSZ TÁMADÁSRÓL

Minden esetben ellenőrizzük a körülményeket és a látottak alapján döntsünk, ne hamarkodjuk vagy kapkodjuk el a döntésünk, mert sokba „fájhat” a következmény!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatót ad ki a különböző mobiltelefonszámokról, a Magyar Posta Zrt. nevének és arculati elemeinek felhasználásával küldött adathalász hivatkozást tartalmazó kéretlen SMS üzenetekkel kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak az adathalász támadások, amelyek nemcsak a Magyar Posta Zrt.-t, hanem más cégeket is érintenek. Intézetünk az elmúlt napok során számos olyan bejelentést fogadott, amely kéretlen SMS üzenet formájában terjedő, esetenként adathalász hivatkozást tartalmazó, szerencsejáték sorsolás nyereményére hivatkozó, és bankkártya adatok megszerzésére irányuló tevékenységekről szóltak.

A módszer hasonló, mint az e-mailben érkező adathalász levelek esetében. Az üzenet küldője itt is az áldozat pénzügyi adataira pályázik. Első lépésben, különböző mobiltelefonszámokról érkező, kéretlen SMS-ben tájékoztatják a gyanútlan címzettet, hogy nyereménysorsoláson vett részt, és bekerült a 10 szerencsés közé, akik iPhone XS telefont nyertek. Az előre meghatározott kérdések megválaszolása után, esetenként az üzenetben szereplő hivatkozás mögötti weboldal felkeresésére buzdítva, a szállítási költség megtérítése címén bankkártya adatokat kérnek be, amit azonnal meg is terhelnek. A csalók a megszerzett bankkártya adatok segítségével további összegekkel próbálják megterhelni a gyanútlan áldozat bankszámláját.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet jelenlegi ismeretei és tapasztalatai alapján, az ilyen típusú SMS üzenet tartalmának nincs valóságalapja, ez csupán átverés, amely a felhasználók megtévesztésére és bankkártya adatainak megszerzésére irányulnak.

Intézetünk semmi esetre sem javasolja, hogy bármilyen módon megnyissák az SMS-ben lévő hivatkozást, illetve reagáljanak az üzenetben meghirdetett szerencsejáték felhívásra.

Intézetünk az esettel kapcsolatban az alábbi intézkedések megtételét javasolja:

  1. az SMS üzenetben szereplő érintett cég honlapjának megtekintése és ellenőrzése, hogy valóban hirdettek-e akciót,
  2. az SMS üzenetben szereplő érintett cég honlapján lévő kapcsolati telefonszám felhívása, hogy valóban hirdettek-e akciót,
  3. az adathalász tartalmú SMS továbbküldésének megelőzése érdekében, az üzenet törlése mobiltelefon üzenetei közül.

Adathalászattal kapcsolatos videónk megtalálható a weboldalunkon:

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/mediatar/phishing-kisfilm/

Amennyiben Ön is kapott ilyen típusú üzenetet, kérjük, kezelje kellő körültekintéssel.

A tájékoztató szövege letölthető pdf. formátumban.

FORRÁS: Nemzeti Kibervédelmi Intézet
(https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/tajekoztatas/tajekoztatas-az-sms-utjan-terjedo-adathalasz-tartalmu-uzenetekkel-kapcsolatban/)

Exit mobile version