Az internet mélyebben.

Először is fogadjuk el, hogy az internet, amelyet használunk a valós hálózatnak csak körülbelül maximum 6-8%-a! A többi rejtett, az alap keresők és böngészők nem érik el, számukra nem látható.

Ebben a cikkben az internet egy mélyebb pontját, úgymond a jéghegy közepét mutatom be – amelyet Deep Web-nek hívnak.
Itt kommunikálnak az üzenetküldő alkalmazások, hivatali/kormányzati szoftverek, rejtett fórumok és weblapok, ezen csatlakoznak a VPN-ek is, de itt működik például az online bankolás is.

Nézzünk róla egy “képet”:

Ez az a rész, amelyet, ha meg akarnánk találni, sem tudnánk, hiszen speciális szoftverek megfelelő beállításokkal érik el egymást és nem keresztezve az utakat/adatokat. Ez jó rész, hiszen gondoljunk bele, mi lenne, ha a csetes üzenetküldéseink teljesen nyílvánosak és publikusak lennének, a kórházi adatlapunkba bárki egy egyszerű ekresésel bele tudna olvasni, vagy ha az online bankolásunknál láthatóak lennének az információk – kinek, mikor, mennyit, hova utalunk?! Természetesen ehheza részhez a hatóságok is hozzáférnek, bizonyos körülmények esetén és van, hogy külön engedéllyel. Bizonyos értelemben véve ez még kontrollált szint.

Látható tehát, hogy az internet, amelyet látunk, bőven nem annyi, mint amit gondoltunk/hittünk.

Dobnék ide egy Wikipédia linket, csak ha valaki a pontosabb és számíthatóbb adatokra kíváncsi: Wikipédia, a láthatatlan web

Különbség a dark web és a deep web között:

Az internet mindenki számára szabadon használható és elérhető részét nevezzük felszíni netnek (surface net), a keresőoldalak számára rejtett oldalak összessége pedig a mély web (deep web). Az utóbbi még nem feltétlenül illegális, de ez nem mondható el egy kicsiny részéről, a dark webről.

A deep web tehát minden adat, oldal, szolgáltatás, ami nincs indexelve, ezen weboldalak összessége. Nem érik el olyan keresők, mint a Google, a Bing, vagy a Yahoo!. Ez lehet regisztrációt kívánó fórum, személyes fiók, felhőtárhely, virtuális irodák. A dark web ezzel szemben nem más, mint néhány ezer, bárki által szabadon látogatható weboldal – épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak. Rendkívül nehéz kideríteni, hogy az oldalakat kik működtetik, és egyáltalán hol találhatók fizikailag az őket tartalmazó számítógépek.

“Hatalmas és nemcsak bűnözésre való a dark web.”

Egy pici előfutár a TOR hálózatról, amely eléri a dark netet is:

Működése pár szóban:
A TOR kliens egy csatlakozái kérést indít, majd a többi felhasználó – amelyek szintén a TOR hálózaton vannak – úgynevezet csomópontokként vezetik végig a kérést egészen a cél-ig. Így maradsz valóban anonim az adott tartalom elérésekor visszakövethetetlenül, mivel megszámlálhatatlan csomóponton keresztül megy a kérésed.
Ami ebben veszély: a csomópont üzemeltetője “elkaphatja” a kérésed.

Szólj hozzá!